Teával a jóllétünkért
2022. január 15. írta: Stílus és Design

Teával a jóllétünkért

 

A tea milliók kedvelt itala a világon, ami több ezer éves múltra tekint vissza. Már az ókori népek is ismerték, Kínában igazi teakultusz épült köré. Jótékony hatása nemcsak a testi, hanem a lelki és szellemi egészségben is megjelenik.

b7ae339e-e65b-4485-998b-6e9febbe31ef.jpeg

A tea eredete

 

A tea távol-keleti múltra tekint vissza, Japánban már i. e. 700-ban is fogyasztották, Kínában pedig i.e. 780-ból is fennmaradt róla írásos emlék, amikor egy kínai költő könyvében dicsérő szavakkal illette a teát. 

arisa-chattasa-edcbvn9hhrq-unsplash.jpg

A tea Európába csak 1610-ben érkezett meg, egészségre gyakorolt jótékony hatását pedig egy holland orvos, Tulpius emelte ki. A XVII. században a teára gyógyszerként tekintettek, úgy hitték, hogy hatásos a pestis ellen. Egy francia orvos, Morisset 1648-as művében annak igazolására sorakoztatott fel tudományos érveket, hogy a tea észt ad az embereknek, Bontenul Kornelius, a brandenburgi nagyherceg udvari orvosa szerint pedig a tea az általános jóllét eszköze, naponta 200-szor 300-szor kell teát inni ahhoz, hogy az ember mindenféle betegséget távol tartson, de nemcsak a testi, hanem a lelki és szellemi képességeket is javítja a tea. Mert “A diplomata, a tudós sokkal nagyobb buzgalommal űzi tanulmányait, és a cipész sokkal jobb munkát készít ha teát iszik stb.”. /Mathézer Márton - A régi jó idők - Ország-Világ, 1883/37. szám./

A tea jótékony hatásai

 sam-balye-fnlvvnrnnce-unsplash_1.jpg

A tea nyugtat, az egyes gyógynövényekből készült teák pedig az egészség megőrzésében is segítenek. Számtalan gyógytea létezik, ami szerepet játszik a betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében. Jótékony hatásuk megőrzéséhez azonban a teákat nem főzni kell, hanem forrázni, majd 5-10 percig állni hagyni, és ügyelni kell arra, hogy a teafüvet ne fémszűrővel szűrjük le. 

A teázás kultúrája

 zoo_monkey-hajrrpwoqaa-unsplash.jpg

több ezer éves teakultúrában különböző praktikák születtek arról, hogy hogyan is kell igazán jó teát készíteni. A legendák szerint a kínaiak forrásvizet vittek magukkal útjaikra, hogy abból főzzék a teáikat. Ha manapság ez a praktika nem is kivitelezhető, arra érdemes figyelmet fordítani, hogy a tea mindig friss vízből készüljön és a teát lehetőleg porcelán bögréből fogyasszuk. Hozzáértők szerint a teát nem mindegy, hogy mennyi ideig hagyjuk a forró vízben, mert ha túl sokáig hagyjuk állni, akkor elveszíti zamatát és keserű lesz, ha pedig sötétebb színtű teát fogyasztanánk, akkor azt inkább a tea mennyiségének növelésével érjük el.A tea fogyasztását leginkább tisztán, hozzáadott cukor és egyéb adalékok nélkül javasolják, de ez kultúránként más és más lehet. Például az angolok specialitása, hogy a pohár aljába forralatlan tejet öntenek és cukrot tesznek, majd erre öntik rá a teát, de az oroszok egy része citrommal és vodkával fogyasztja. Tibeti sajátosság a legmelegebb napokon minden étkezés mellé teát fogyasztani egy kis vajjal és sóval keverve.

A tea minden évszakban ideális lehet, akár alkalmanként, akár általános szomjoltóként fogyasztva. Jó télen, mert melegít és serkenti a vérkeringést, de jó nyáron is, mert melegen fogyasztva megelőzi az izzadást, hidegen pedig legalább annyira hűsít, mint bármely üdítőital. 

Jómagam is az általános jóllétem részeként tekintek a teára, mai divatos kifejezéssel élve úgy is mondhatnám, hogy a tea a “napi rutinom” része.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

dr. Pataki Anita (@nitapataki) által megosztott bejegyzés

 

 

Forrás: Mathézer Márton - A régi jó idők - Ország-Világ, 1883/37. szám

Forrás: Szakonyi Edit Egy csésze tea - Érdekes kalendárium, 1974

süti beállítások módosítása