Mit jelent a dress code?
2017. május 13. írta: Stílus és Design

Mit jelent a dress code?

A meghívásos eseményeken történő megjelenések alkalmával előfordulnak bizonyos szabályok, amelyeket az öltözködésre vonatkozóan illik megtartani. Mit jelent a dress code? Mi a különbség a Black Tie, White Tie kifejezések között? Erre kapsz most választ, ha tovább olvasol.

41032841076483c3570358e3b72f664b.jpg

A dress code az öltözetre vonatkozó előírás, amely az egyes események jellegéhez mérten a meghívóban az alábbi kategóriákat jelentheti:

Black Tie (francia kifejezése: cravate noire): Ez a férfiak esetében szmoking, fehér ing és fekete csokornyakkendő viseletét jelenti, fekete cipővel, hozzá fekete kalappal. Nők esetében kisestélyi az elvárt öltözet.

515baec2f8bc7d7547a772112f065d76.jpg

White tie (francia kifejezése: cravate blanche): Ebben az esetben a férfiaktól elvárt viselet a frakk, fehér mellénnyel, fehér inggel és fehér csokornyakkendővel, fekete cipővel, kesztyűvel és cilinderrel. (A nyakkendő fehér színének azért van jelentősége, mert a frakkhoz fekete csokornyakkendőt a felszolgáló személyzet visel.) Nőknél a white tie nagyestélyit, vagy hosszú ruhát jelent.

dbbb64ec55f8ffa7651b7e8f918d51fc.jpg

05547fadb5347b2b34b008fd31ce554f.jpg

Formal: Ez a kategória a kifejezetten esti rendezvényeken (általában 18 óra után) ünnepélyesebb, míg azt megelőzően az elegáns, de nem annyira ünnepélyes öltözetet jelenti: Férfiak esetében az öltönyt, az esti órákban kifejezetten a sötét színű öltönyt, míg hölgyek esetében elegáns ruhát, később pedig koktélruhát.

2255aff19ead4b14903aeb1f7e979f9d.jpg

b692486ea55f3aec0c8ecf9d5a28a645.jpg

Business formal: Elegáns megjelenést ír elő: férfiaknak öltöny, ing, nyakkendő, míg hölgyeknek kosztüm vagy elegáns ruha azzal, hogy ebben az esetben érdemes kerülni a kivágott ruhát. A szoknya hosszára fontos ügyelni, amely ideális esetben egy-két centiméterrel a térd alatt vagy a térd felett végződik. 

Business casual: Ez a kategória a Business formal lazább formája, ahol már a nyakkendő viselése elhagyható, de továbbra is elegáns viseletet vár el. 

Smart casual: Mindkét nem esetében az adott alkalomhoz praktikusan illő, a formális öltözetnél lazább viseletet jelent, de továbbra is elegáns megjelenést vár el. 

Casual: A smart casual kategóriánál még kötetlenebb kategória, amely a hétköznapibb darabok (pl. farmer) viselését is megengedi. 

Egy kis érdekesség a frakkról és a szmokingról

A frakk volt előbb, a szmoking pedig a frakkból alakult ki. A frakk a legünnepélyesebb férfi viselet. Neve a XVIII. századi angol frock coat, vagyis a rókavadászathoz használt kabát elnevezéséből ered. A frakkot, amely elöl rövid, hátul pedig „fecskafarokhoz” hasonló formát ölt (és amelyre nem illik ráülni), esküvőkön, bálokon viselik.

be2657825c0eca72afcc594aa92b4161.jpg

A frakkból a szmoking úgy alakult ki, hogy a frakk két szárnya gyakorlatilag eltűnt, amely egy New York környéki milliomos úr, Griswold Lorillard nevéhez köthető. Ő ugyanis 1886-ban úgy jelent meg egy társasági rendezvényen a Tuxedo Parkban, hogy levágatta a frakk két hosszú szárnyát. A legendás Tuxedo Park-beli esemény nyomán jött létre tehát a szmoking és ezt a viseletet ennél fogva Amerikában a mai napig tuxedo néven ismerik, míg az angoloknál használt kifejezés a dinner jacket. A szmokingot a férfiak fogadásokon, esküvőkön, komolyzenei rendezvényeken, operában történő megjelenések alkalmával viselik.

fa84f87143a75fc40198bf32c1e224a8.jpg

És ha a meghívóban nem szerepel dress code?

Vannak esetek, amikor a meghívó nem tartalmaz az öltözetre vonatkozó megkötést és ebben az esetben a megfelelő viselet kiválasztása a meghívott „szabadságára” bízott feladat, amelynek során - annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket - az esemény jellege alapján igyekezzünk választani. Ennek értelmében elegáns alkalmakra, komoly eseményekre vonatkozó meghívás esetén kerüljük a sportos darabok, a farmer, a sportcipő, a tornacipő viselését, míg a lazább, kötetlenebb rendezvényeken való megjelenés alkalmával az informálisabb, kevésbé szigorúbb megjelenést válasszuk. Szabadidős vagy sporteseményeken történő részvétel alkalmával kifejezetten kerüljük a túl elegáns, ünnepélyes darabokat! Ilyenkor a lazább, sportos jegyekkel bíró öltözet a megfelelő. Bár ezek nagyon alapvető íratlan szabályok, mégis előfordul, amikor ezek alapvető jellege ellenére nem tartja be valaki őket. Igyekezzünk mindig az alkalomhoz illő öltözetet választani, ezzel elkerülhetők a kellemetlen helyzetek.

/Felhasznált irodalom: Sille István - Illem, etikett, protokoll (Akadémiai Kiadó, Budapest)./

(Képek: Pinterest)

süti beállítások módosítása