"De jó parfümöd van! Tudtam, hogy niche!"
2017. május 23. írta: Stílus és Design

"De jó parfümöd van! Tudtam, hogy niche!"

A nagy divatházak által gyártott parfümök világán kívül létezik a parfümöknek egy olyan kategóriája, amely azokat a stílusjegyeket hordozza magában, amelyek a hagyományos parfümőr szakma legkreatívabb és leginkább intuitív jegyeit jelentik. A legtöbb parfümőr álma, hogy egyszer megalkothasson egy olyan egyedi illatot, amely azon túlmenően, hogy az orrnak kedvező kompozíciót eredményez, a parfümőr személyes alkotó kreativitását testesíti meg korlátok és kompromisszumok nélkül.

86b6a6aadf32f1014b593cf24a3c1a84.jpg

A niche parfümök azok az alkotások, amelyeket a kevésbé ismert, hagyományos parfüm manufaktúrák készítenek a legminőségibb, legstílusosabb összetevőkből, amelyek még karakteresebbé és sok esetben tartósabbá is teszik az adott illatot.

A nagy divatcégek által piacra dobott parfümök jó része korlátozott költségvetésből készül, amelynek keretében a cég előre meghatározza, hogy az illatban mely összetevőknek kell biztosan szerepelnie és melyek azok, amelyeket kifejezetten ki kell hagyni belőle, mert mondjuk éppen az adott összetevő ára nem kalkulálható bele az általuk tervezett illat egységnyi kiszerelésének előirányzott előállítási költségébe.

Ezzel szemben egy kevésbé ismert parfüm manufaktúrában, ahol kis mennyiségben, sokszor egyedi megrendelések alapján készülnek az illatok, a parfümőr a legminőségibb és ezáltal a nem éppen legolcsóbb, vagy akár a legdrágább alapanyagokkal és összetevőkkel dolgozik, így még exkluzívabbá és egyedibbé téve az alkotást. Ezek a parfümök nagyon sok esetben jóval tartósabbak, mint a divatcégek által gyártatott társaik és nem elhanyagolható szempont az sem, hogy karakteresebb illatuk van, ami a niche parfümöket vásárlók számára elvárás is.

e3e964cddc5f720169820a3d262dd002.jpg

f3ac08e3a57e730c5c2ed7e3fb9485de.jpg

A niche parfümöket gyártó cégek kisebb márkákat képviselnek, amelyeket a parfüméria iránt kevésbé érdeklődő ember nem is nagyon ismer. Nem is a név és a márka nagysága számít ezeknél az alkotásoknál, hanem az eredetiség és a minőség, amit képviselnek. Ezen parfüm remekekben megelevenedik egy történet, a parfümőr által életre hívott mese, amely ahány ember, annyiféle élményt képes megidézni az illat hatására: Néha idegen kultúrák hangulatát hozza el nekünk és misztikus balladai homály fedte távoli világba repít, míg máskor szinte egy időutazáson érezzük magunkat, mert az illat egy pillanat alatt képes „visszahozni a jelenbe” olyan hangulatokat és emlékeket, amelyek az életünkben valamilyen oknál fogva jelentősek voltak számunkra. Különösen alkalmasak erre az ún. gourmand parfümök, amelyek egy-egy étel, ital vagy gyümölcs emlékét hordozzák magukban. Beleszagolva például egy fahéjas kompozíciót tartalmazó csinos kis üvegcsébe, egy szempillantás alatt úgy érezhetjük magunkat, mintha ismét nagyanyáink konyhájában ülnénk, ahol 20 évvel ezelőtt a frissen elkészített almás pitét szeletelte nekünk.

ee403df923e8ad7fa50916f391594926.jpg

Azt gondolnánk, hogy ezek a parfümök biztosan jóval drágábbak, mint a drogériákban kapható alkotások. Meglepő, de nem feltétlenül van ez így! Már egészen elérhető áron kaphatók ilyen különleges illatok, amelyek nem egyszer a drogériákban elérhető nevesebb márkák árával megegyező, vagy azt egy kicsit meghaladó àrkategóriában mozognak. Persze a niche parfümök világában az árak tekintetében a határ a csillagos ég, mégis értékelendő körülmény, hogy ennek ellenére egy átlagos anyagi körülményekkel rendelkező ember is találhat köztük olyan egyedi illatot magának, amelyet meg is tud fizetni, ha éppen a kommersz illatoknál különlegesebb kompozícióra vágyik.

497a1ace446a30fc52665f18f71cc539.jpg

Budapesten több olyan üzlet is van, ahol parfüm manufaktúrák alkotásaira bukkanhatunk. Ilyen például a Le Parfum - Zólyomi Zsolt parfümériája, vagy a NEROLI Luxus Parfüméria, de tartogat különlegességeket számunkra a Madison Perfumery is. Aki fogékony a különlegességekre, garantáltan talál magának egyedi alkotásokat. Jómagam is kipróbáltam már néhányat közülük és amit biztosan állíthatok a niche parfümökről az az, hogy nem fogja megbánni, aki szintén így tesz, mert egyrészt minőséget kap, másrészt nagyon egyedi illatot tudhat magáénak, amit a környezete is garantáltan észre fog venni. Nem azért, mert drága volt, nem azért, mert ezt reklámozta valamelyik híresség és nem is azért, mert a legnevesebb divatcég nevével ellàtott üvegben adták. Azért, mert semmi máshoz nem fogható, eredeti illata van.

121af3e3fb826f4cefbabcfa2336d770.jpg

(A képek illusztrációk innen: Pinterest)

süti beállítások módosítása