Az öltöny és aki mögötte van
2017. január 30. írta: Stílus és Design

Az öltöny és aki mögötte van

"Mindened meglehet az életben, ha hozzá öltözöl." - mondta Edith Head, többszörös Oscar-díjas amerikai jelmeztervező. Igaz a gondolat, de a jól öltözöttség kevés, ha a személyiséged nincs összhangban azzal, amit viselsz. Tudod, hogy ki vagy, hogy hol tartasz és, hogy mit akarsz elérni. Ezt üzened a világnak férfiként egy öltönyben, ha tudod, hogy kell azt jól viselni. 

877424a21d3b7c197d167824ccff0520.jpg

A férfias jólfésültség alapköve az örökzöldnek számító, ám mindig megújuló öltöny. Azonban nem mindegy, hogy jól választottál-e.

"Fiúknak öltöny és fehér ing, nyakkendővel, szép cipővel..." - hangzott el gyakran ez a mondat az iskolában, amikor az ünnepségek előtti napokban az osztályfőnök figyelmeztette a tanulóit a helyes öltözet megválasztására. Néhány ilyen alkalommal, majd későbbi jelesebb eseményeken is időnként előfordult, hogy a körülöttem lévők között nemcsak az öltönyt magabiztosan viselő, hanem abban kissé feszengő férfiakat láttam. 

Amikor megkérdeztem egyet-kettőt arról, hogy szereti-e az öltönyt viselni, néhányuk válasza nemleges volt. Kár. - mondtam én. Az öltöny ugyanis az a viselet, amiben egy férfi tulajdonképpen a legjobb formáját tudja hozni a szó legnemesebb értelmében. Hogy ezeknek az embereknek miért volt a válasza kicsit negatív, azon lehetne elmélkedni egy keveset, de inkább nézzük meg, hogy mivel is lehet elérni, hogy az öltöny is legalább annyira természetessé váljon, mint bármilyen más hétköznapi viselet olyan szempontból, hogy abban egy férfi igenis jól érezze magát. 

Legyen az alkatnak megfelelő, vagyis ne legyen két számmal nagyobb. Az öltönynek - csakugyan, mint nők esetében a kosztümnek - követnie kell a férfi alkatát. A zakónál különösen fontos, hogy illeszkedjen és ne lógjon. Ne legyen túl bő sem elöl, sem hátul és a gallér, valamint az ing gallérja között se legyen tátongó szakadéknyi távolság. A zakó ujja sem szép, ha túl hosszú. Ha az a kart kinyújtva már a kéz közepéig ér, olyan hatást kelt, mintha nagy lenne. Előnyös, ha a csukló vonaláig tart és ha alóla az ingujj kb. 1,5 cm-re kilóg. A zakó akkor jó, ha szépen követi a felsőtest vonalát.

Ami a gombolást illeti, ülőhelyzetben a zakót gomboljuk ki, álló helyzetben gomboljuk be. Ha egysoros két gombos zakóról van szó, csak a felső gombot gomboljuk be, míg ha egysoros háromgombos a zakó, akkor lehet választani, hogy csak a legfelső, vagy a felső kettő gombot gomboljuk be. Az alsó gombot azonban mindig hagyjuk szabadon. Kétsoros gombolás esetén (lásd legalsó kép), ha csak egy gombpár van a zakón, akkor azt be kell gombolni, ha viszont kettő, akkor csak a felső sort kell gombolni és az alsó nyitott marad. Ez alól egy kivétel van, ha az alsó gomb vonala a derékvonallal esik egybe, mert ilyenkor mindkét sor gombolható. Ha három, vagy annál több gombpár van, akkor valamennyi gombot gombolni kell, kivéve a legalsót.

0c7f6c36273221c812bdc11cf6cf801b.jpg

0a78efc352308266f098798a7ced3273.jpg

Fontos, hogy a nadrág is passzoljon az alkati sajátosságokhoz, tehát itt is el kell tudni találni az arany középutat, ami a nadrág bőségét és hosszát illeti, ugyanis itt is gyakran fordul elő, hogy az nem megfelelő. A nadrág hossza ideális méretű, ha annak alja kb. 2,5 cm-re lóg a cipőre, ennél hosszabb már nem javasolt. A nadrág szára legyen egyenes, éléből lehetőleg egy legyen és az középen fusson.

dbd53aa5906378f664f92f1b5ca5c2d8.jpg

0038bc747e48ca1fb0a90a376e7cd2db.jpg

Képek: Pinterest


Nagyon sok múlik azon, hogy a megfelelő méretű öltönyt sikerült-e kiválasztani. A lógó öltöny nem passzol, nem szép. Hiába mondják mégis esetleg néhányan, hogy az. Nem az. Ahhoz, hogy magabiztosan és kényelmesen érezze magát benne a viselője, érdemes a fentebb írtakat fontolóra venni a vásárláskor. Tény, hogy egy jó öltöny nem a legolcsóbb darabok egyike, az viszont, hogy a méret megfelelő-e, nem pénztárcától függ. Egy méretében megfelelő öltönyben nincsenek többé feszengő pillanatok, mert azt viselni öröm és azok a napok, amelyek öltönyt kívánnak, valóban ünnepnapokká válhatnak. 

Légy benne magabiztos, mozogj benne természetesen! És ne feledd: Ne Te legyél az öltönyért. Az öltöny legyen érted!

a4114a117c1ce4d2e536f941123d2f23.jpg

Kép: Pinterest

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a blog Facebook oldalához, ahol nem maradsz le a következő bejegyzésről sem:
https://www.facebook.com/stilusesdesignblog/?fref=ts

süti beállítások módosítása