5 hosszan tartó női niche parfüm a nyárra
2017. június 17. írta: Stílus és Design

5 hosszan tartó női niche parfüm a nyárra

A nyári parfümök nagy része gyümölcsös illatokkal operál, amelyek ugyanakkor érthető módon sok esetben kevésbé tartósak, hiszen a gyümölcsös, citrusos összetevők illékonyak. Akadnak közöttük azonban olyanok, amelyek a tartósság kritériumának is megfelelnek, ezért ezt feltérképezendő, a  blog néhány héttel  ezelőtt parfüm tesztbe kezdett. Parfümériákat felkeresve kiválasztottam néhány nyári, a vásárlók visszajelzései alapján tartósnak vélt alkotást a női vonal kínálatából és azokat próbára téve jutottam el odáig, hogy a tartósság és a nyárias karakter jegyében rangsoroltam öt illatot a saját magam által tapasztaltak alapján.

7fc1895f66315c68c08e86727cad2b83.jpg

(A kép illusztráció innen: Pinterest)

5Parfums de Nicolai – Eau d’Ete

nd_8406.jpg

A Parfums de Nicolai alkotása nagyon friss citromos illattal indít, amelyet a grapefruit és a narancs egészít ki. A hatás néhány perc elteltével sokkal lágyabbá válik és a citrusos felütés után a fahéj, valamint a jázmin illata válik érezhetővé, amelyet a mósusz finomsága tesz még különlegesebbé. Tartós, de nem a legtartósabb a próbált illatok közül.

4. Montale – Soleil de Capri      

nd_3767.jpg

A Montale alkotása szintén jellegzetes citrusos jegyekkel invitál egy varázslatos sétára a nyárba. Hatására szinte tényleg olyan életérzés fog el bennünket, mintha a tengerparti szabadságunkat töltenénk Caprin a napsütésben. Bár a friss citrusos jegyeket nem annyira sokáig lehet érezni, az azt követő, kissé krémessé váló illat még órákig kitart. 

3. Sospiro – Erba Pura

nd_18652.jpg

Ez az alkotás rendkívül különleges, a művészi vonal abszolút érezhető benne.  A Sospiro újdonságának fejillatai a bergamott, a citrom és a narancs, amelyek keverékét az édes gyümölcsök követik. Rendkívül könnyed, mégis nagyon-nagyon hosszan tartó hatással bír. A NEROLI oldalán (www.neroli.hu) található leírás szerint ez a tartósság egy speciális molekulának, egy indiai gyógynövényből kinyert, Pura nevű anyagnak köszönhető. A viselője több óra elteltével is érezheti magán ezt a bársonyos egyveleget. Ez az illat a gyümölcsös finomságával nagyon eltalált lett. Feltűnik a mozgólépcsőn, a metrón, a villamoson, az irodában. Mindenhol. Széljárás kérdése és akár az út másik oldalán is érezhető. Nem én találtam ki. Mondták.:)

A blog parfüm tesztjének dobogóján a második és az első hely "odaítélése" tekintetében rendkívül nehéz volt dönteni, ezért a két egymással vetekedő illat kapcsán újabb kör indult, több napon át váltogatva őket, hogy mégiscsak mérlegeljem, melyik tetszett a legjobban. Nos, így több hetes tesztelést követően végül a második helyre a Profumum Roma lenyűgöző illatkompozíciója került. 

2. Profumum Roma - Acqua Viva

nd_6966.jpg

Az Acqua Viva illatát nem lehet szavakba önteni, ezt egyszerűen érezni kell. Annyira igazi, annyira valóságos citromos illattal bír, mintha frissen facsarták volna a szemünk előtt. Amivel az összes többi kipróbált alkotást is felülmúlja, az a rendkívüli – hangsúlyozom: RENDKÍVÜLI – tartósság, amivel rendelkezik. Nem csoda, hiszen 43 %-os alkoholtartalmmal bíró parfum de extrait. Imádtam és nemcsak én. Mások is észrevették. 

És akkor jöjjön az abszolút győztes:

1. CREED - Aventus for Her

nd_38497.jpg

Akik hallottak már a gyártóról, bizonyára tudják, hogy a CREED mindig is nagy figyelmet fordított az illatai karakteres mivoltára. Az 1760-ban alapított családi vállalkozás története királyi családoknak gyártott illatokkal büszkélkedhet. Nem meglepő tehát, hogy azzal a minőséggel, amit képvisel, nehéz versenyezni.

A parfümház egyik óriási sikere az Aventus volt, ami a férfiaknak készült illatok palettáján akkora sláger lett, hogy a cég négy éven keresztül kísérletezett a női változat kidolgozásán. Ennek a munkának az eredménye lett az Aventus for Her, ami finoman szólva hibátlanra sikeredett. Ez volt az az illat, ami a három hetes teszt alapján a legtöbb elismerést kapta. Az ibolyavirág, a citrus, az alma keverékének egyvelegével indít, amelyet a rózsa és a szantálfa jegyei bolondítanak meg.  A tartóssága vitathatatlan. Itt volt érezhető leginkább az a történet, amit egy illat leír a bőrön, vagyis más hatása van reggel, más lesz órákkal később és más este, miközben az intenzív jelleg mindvégig megmarad. Az "illatos aura" abszolút garantált, méterekkel arrébb is érezhető, az orrokat nem kíméli és a viselőt sem, már ami a dicséret faktort illeti.

A kiválasztás során a parfümériában folytatott beszélgetés alapján az eddigi visszajelzések nyomán a tartósabbnak vélt női nyári parfümök kaptak hangsúlyt. Mivel azonban a tartósság és az, hogy egy parfüm karaktere mennyire tud érvényesülni, nemcsak a márkától és az összetevőktől függ, hanem bizony a viselő bőrtípusán is múlik, ezért minden esetben célszerű mintát kipróbálni, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket. Lehet, hogy éppen az lesz nálunk a befutó, amelyet mások kifejezetten kevésbé találtak tartósnak önmagukon. Figyeljük meg saját magunkon az illatot, áldozzunk rá időt. Nézzük meg, hogyan változik a bőrön, meddig érezhető. Utóbbira gyakran nem is mi tudjuk megadni a választ, hiszen az orrunk megszokja egy idő után az illatot, viszont a környezetünkben lévők visszajelzései megkönnyíthetik ennek a kérdésnek a megítélését is.

(Parfüm fotók: Fragrantica)

süti beállítások módosítása